dilluns, 16 de juny del 2014

BAIXA EDAT MITJANA

A Europa i va haver una gran prosperitat econòmica que va fer que milloressin les condicions de vida. Les causes van ser:
- Millora l'agricultura, augmenten les terres de superfície cultivable ja que es va dessecar pantans i es van        talar boscos. Es va substituir la rotació biennal per la triennal. El guaret és una tècnica per facilitar          l'agricultura que consisteix en dividir el camp entres parts, una dels parts sense collita i les altres dues si.
- Amb l'augment de la població va néixer el comerç i la banca ja que es necessitaven més productes. Per         transportar productes hi havia dues rutes:
o  La ruta del mediterrani: permetia el comerç amb les ciutats costaneres i la Península Ibèrica. Els europeus venien armes i teixits i compraven productes de luxes com la seda.
o   La ruta del l'Atlàntic: era dominada per una associació de comerciants, la Hansa. Unia els ports de Portugal i els del Cantàbric amb les ciutats flamenques i alemanyes.
Els comerciants es reunien en fires que eren mercats periòdics on es compraven i es venien grans quantitats de productes.

La burgesia
Hi va haver molts canvis socials i l'aparició d'un nou grup, la burgesia que formava part dels no privilegiats. Un burgès no es dedicava a la terra i no depenia de cap senyor feudal. La base de la seva riquesa no eren les terres sinó els diners que cobraven pel seu treball. Segons la riquesa del burgesos es dividien en: l'alta burgesia i la baixa burgesia.

El govern de les ciutats
Les ciutats eren governades per assemblees de tots els veïns però les ciutats anaven creixent i cada cop es feia més difícil governar perquè costava posar-se d'acord. A partir de llavors les ciutats eren governades per un alcalde que dirigia un equip de magistrats. L'equip de govern es reunia a l'ajuntament.

La cultura
Com més avançaven els negocis i més persones es dedicaven als negocis van veure que era necessari aprendre a llegir i escriure. Es van fundar escoles que al principi estaven sota el poder religiós però més tard es van independitzar de l'església i es van fundar universitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada