dilluns, 16 de juny del 2014

PESTA NEGRA

L'any 1342 van morir molts pagesos, nobles, cavallers i reis a causa de la Pesta Negra. Una malaltia causada per les rates i puces. Al principi pensaven que aquesta malaltia era causada pels gats i els van matar però la cosa va empitjorar perquè les rates no tenien depredadors i augmentaven.
No se'n sap exactament l'origen tot i que els experts apunten que s'hauria originat entre la Índia i la Xina i s'hauria difós mitjançant la Ruta de la Seda.

Hi ha tres variants de la Pesta Negra:
- Pesta bubònica: Era la més comuna. A l’engonal, les aixelles o el coll apareixien una mena de bonys molt   dolorosos. Es transmetia pel contacte amb rates, puces o polls.
- Pesta pulmonar/ Pesta pneumònica: Es transmetia per via oral, a través de la saliva. Els símptomes eren:  dificultat per respirar, aparició de taques blaves o liles a la pell, febre alta, tos, escopir sang.
 Pesta septicèmica: causava la mort a gairebé tots els malalts infectats. Els símptomes característics eren la f    febre alta i l'aparició de taques de color morat.
- Pesta septicèmica: causava la mort de gairebé tots els infectats. Els símptomes més característics eren la  febre alta i l'aparició de taques de color morat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada